La segona exposició que es pot visitar és la que motiva aquest comentari. Es titula La princesa sàvia. Les pintures de santa Caterina de la Seu d’Urgell, i es pot visitar fins al 28 de febrer.
Resulta que les absidioles laterals de la catedral de la Seu tenien pintures de l’època romànica (descolorides pels anys i pel fum i amagades al darrere de retaules posteriors). Com en tants altres llocs, als primers anys del segle XX, aquestes pintures les van treure del seu emplaçament original i les van vendre a museus o col·leccionistes privats. Les pintures que ara es mostren al MNAC estaven a l’absidiola per on s’accedeix a la sagristia i actualment es conserven dividides en tres parts, en tres museus diferents: el MNAC, el Museu Episcopal de Vic i un museu suís (Fundació Abegg).
L’interès de l’exposició és que han reunit per primera vegada les tres peces disperses i els visitants poden veure tot el conjunt tal com estava en el seu emplaçament originari.
A l’exposició, a més de la part dedicada a les pintures, s’explica el context històric i cultural de l’època (primera meitat del segle XIII), la llegenda de santa Caterina a la qual estaven dedicades la capella i les pintures, i acaba amb una cosa molt interessant: un audiovisual en què s’explica molt bé la tècnica que feien servir per arrencar les pintures murals de les parets de les esglésies i traslladar-les als museus.
Nosaltres vam anar a veure les dues exposicions un dia del pont de la Puríssima i ens va agradar molt. Us la recomanem: hi veureu una part de la història de la Seu que no coneixíem. Clicant aquí podreu veure el programa amb la reproducció dels tres murals. Joan
1 comentari:
He visitat l'exposició. És gratuïta i, a la vegada, se'n pot veure una altra amb obres mot interessants,que es diu "artistes invitats". Ton
Publica un comentari a l'entrada