dimecres, 23 de desembre del 2009

Pintures de la catedral de la Seu a Barcelona

Aquest any el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) celebra els 75 anys de la seva creació i per celebrar-ho ha muntat dues exposicions gratuïtes molt interessants. La més gran (Convidats d’honor) mostra 75 obres mestres de l’art català, des de l’Edat Mitjana fins al segle XX, portades de museus i col·leccions d’arreu del món.

La segona exposició que es pot visitar és la que motiva aquest comentari. Es titula La princesa sàvia. Les pintures de santa Caterina de la Seu d’Urgell, i es pot visitar fins al 28 de febrer.
Resulta que les absidioles laterals de la catedral de la Seu tenien pintures de l’època romànica (descolorides pels anys i pel fum i amagades al darrere de retaules posteriors). Com en tants altres llocs, als primers anys del segle XX, aquestes pintures les van treure del seu emplaçament original i les van vendre a museus o col·leccionistes privats. Les pintures que ara es mostren al MNAC estaven a l’absidiola per on s’accedeix a la sagristia i actualment es conserven dividides en tres parts, en tres museus diferents: el MNAC, el Museu Episcopal de Vic i un museu suís (Fundació Abegg).
L’interès de l’exposició és que han reunit per primera vegada les tres peces disperses i els visitants poden veure tot el conjunt tal com estava en el seu emplaçament originari.
A l’exposició, a més de la part dedicada a les pintures, s’explica el context històric i cultural de l’època (primera meitat del segle XIII), la llegenda de santa Caterina a la qual estaven dedicades la capella i les pintures, i acaba amb una cosa molt interessant: un audiovisual en què s’explica molt bé la tècnica que feien servir per arrencar les pintures murals de les parets de les esglésies i traslladar-les als museus.
Nosaltres vam anar a veure les dues exposicions un dia del pont de la Puríssima i ens va agradar molt. Us la recomanem: hi veureu una part de la història de la Seu que no coneixíem. Clicant aquí podreu veure el programa amb la reproducció dels tres murals. Joan

1 comentari:

ton ha dit...

He visitat l'exposició. És gratuïta i, a la vegada, se'n pot veure una altra amb obres mot interessants,que es diu "artistes invitats". Ton